Back to top

Pohištvo - vse, kar morate vedeti

Dom je tam, kjer je srce, piko na i pa mu doda pohištvo brez katerega si ne znamo predstavljati urejenega doma. Nakup novega pohištva ni mačji kašelj. Ko se odločamo za nakup nove opreme za dom, želimo pridobiti čim več za naš denar. Pa naj bo to le manjša klubska miza, omara za shrambo ali podnožja za jedilne mize, kvaliteta nam je zmeraj prioriteta. Se tudi vi odločate za nakup pohištva za vaš dom ali iščete namig o tem, kako si preurediti stanovanje? Potem ste na pravem naslovu. V tem zapisu boste izvedeli vse, kar morate vedeti preden investirate v nakup novega pohištva. 

Poskrbeli smo, da bo branje o pohištvu zabavno. Lana, zadovoljna uporabnica pohištva Yes in ljubiteljska oblikovalka notranjih prostorov, bo z nami poklepetala o izbiri pohištva za vsak dom. Temo opremljanje doma bomo osvetlili z vseh strani, vi pa se boste naučili marsikaj novega.

Pohištvo naj bo odraz naše osebnosti in kreativnosti

»Ni nujno, da je izbira pohištva mukotrpno delo,« pravi Lana in nas spodbuja, da poiščemo pohištvo, ki odraža naš karakter. Lana je izbrala pohištvo YES, ki slovi po vrhunski kvaliteti in estetski dovršenosti. Minimalizem, eleganca, pridih sodobnosti ali razkošja – kaj bi najprej izbrali vi? Obstaja pohištvo za vsak okus, vse je odvisno od vaših želja in od zneska, ki ste ga pripravljeni odšteti za novo pridobitev v domu. »Premislite o tem, kateri slog vam najbolj ustreza in kakšen interier vam je pisan na kožo. Ali ste oseba, ki prisega na klasično opremljanje ali vam je ljubši moderni, eklektičen slog? Da bi se dobro počutili v svojem domu, je dobro da najprej poznate sami sebe in s tem namen, ki ga želite doseči z urejanjem prostorov. Se želite počutiti energično, umirjeno ali predvsem udobno? Vnesite barve in oblike, ki se ujemajo z vašo osebnostjo. Npr. ljubitelj živahnih barv se bo najverjetneje prej odločil za kuhinjo v oranžni barvi, kot nekdo, ki se najbolje počuti v svetlih, decentnih barvah,« doda Lana.

Kako si izognite napakam pri nakupovanju pohištva?

Se vam je že zgodilo, da ste se v nakup podali nenačrtno, kot kura brez glave? Niste edini, tudi Lana je mnenja, da se včasih pri nakupovanju novih kosov pohištva premalo organiziramo. Napake nas lahko stanejo veliko denarja in dragocenega časa. Olajšajte si opremljanje doma in ne storite napake, ki jo storijo številni med urejanjem prostorov. Zanemarijo estetiko, kvaliteto ali ne upoštevajo velikosti prostora, ki jo imajo na voljo za opremljanje. Najprej si odgovorite na vprašanje ali kupujete pohištvo za daljše časovno obdobje ali za občasno uporabo na vikend oddihu? Če kupujete npr. fotelj, ki ga boste uporabljali dlje časa, je priporočljivo vložiti več v kvalitetne in trpežne materiale, saj bomo izbrani kos uporabljali več let. Izbirajte vzdržljive materiale, še posebej pri zunanjem opremljanju doma, kot so vrtne sedežne garniture in dodatki. Kadar izbirate vrtno garnituro, naj bo le-ta odporna na neugodne vremenske razmere in UV sevanje. 

»Zadnje, kar si vsak izmed nas želi je, da bi se nam kmalu po nakupu poceni pohištva, slednjo uničilo, pokvarilo ali obrabilo,« pove Lana in nas vabi, da izbirajmo notranje pohištvo in dodatke za dom, ki so iz vzdržljivega lesa oz. trpežnih tkanin za enostavno vzdrževanje. Pozorni bodite tudi na primerno izbiro detajlov, kot so denimo vodila in okovje za pomična vrata na garderobni omari z drsnimi vrati, ki omogočajo enostavno odpiranje in zapiranje vrat. Na prvi pogled se morda zdi se, da so to nepomembni detajli, a ob neprimernih izbiri nas lahko stanejo veliko časa in denarja, ko se znajdemo na začetku in moramo znova kupovati dodatke za že kupljeno pohištvo. Predvsem si za izbiro novega pohištva vzemite čas, preglejte ponudbo in si tako prihranite marsikatero nevšečnost. 

Ob vsem tem pa ne pozabite upoštevati velikosti vaših prostorov, ki so temelj vašega doma in jih lahko opremite po lastnih željah. Če je vaš prostor velik, naj bo takšne velikosti tudi pohištvo, ki ga izberete. Če je prostor manjši, boste najbrž izbrali manjše pohištvo, ki se bo lepo uskladilo z ostalimi elementi v prostoru. Manjši prostor lahko izkoristite s funkcionalnimi sedežnimi garniturami, ki so zložljive in ne zavzamejo veliko prostora. Prostor povečajte s svetlimi toni sten, dodatnimi ogledali in dekorativnimi predmeti, ki osvetlijo prostor. Ne glede na velikost prostorov, pa bi se morali v vsakem kotičku svojega doma počutiti prijetno. Naj vaš prostor znova zasije že z nekaj manjšimi dodatki za dom, udobnim ležalnikom in svileno blazino, ki Vam pričarajo občutek udobja in mehkobe. Priročna ideja, ki vas ne bo stala veliko denarja, a vam bo prenovila vase prostore, je nakup novih tapet. Izbirate lahko med številnimi čudovitimi vzorci in barvami, ki bodo vašemu prostoru vnesli novo življenje. Dovolite, da bo opremljanje prostora za Vas kreativna naloga, s katero boste sebi in svojim domačim olepšali dom. 

Kuhinja – srce vsakega doma

Če bi lahko samo v en nakup prostora v vašem domu vložili denar, bi na prvem mestu verjetno bila kuhinja. V kuhinji se začne naš vsakdan – s krepčilnim zajtrkom in z vonjem vroče kave, ki nas popelje v nov dan. Izberite kakovostno kuhinjo, s katero boste kreirali kuharske zgodbe še mnoga leta po nakupu. Takšno kuhinjo v katero se boste radi vračali znova in znova, prav tako pa tudi vaši prijatelji. 

Česa pri nakupovanju kuhinje ne smete zanemariti? 

Lana, ponosna uporabnica kuhinje Yes in strastna ljubiteljica notranjega oblikovanja, pravi, da je na prvem mestu uporabnost in funkcionalnost kuhinje. Estetiko prihranimo za konec in se najprej posvetimo praktični uporabi kuhinjskih elementov. Ali ste strasten kuhar ali kuharica? Investirajte v nakup kvalitetnih kuhinjskih naprav, kot so kuhinjske nape, kuhalne plošče, mikrovalovne pečice ali kuhinjski seti, ki ga sestavljajo vgradna pečica, kuhalna plošča in pomivalni stroj. Za kreiranje nepozabnih gastronomskih užitkov izberite kombinirano kuhalno ploščo, kot je Gorenje K6N20IX, ki vam nudi dve možnosti priprave hrane - na električni plošči ali na plinskem gorilniku. Ljubitelji peke na žaru prisegajo na peko na plinskem gorilniku s sistemom za nadziranje plina, ki poskrbi za maksimalno varnost med kuhanjem. Vas bolj mika majhna kuhinja? Izberite manjšo kuhalno ploščo, ki ne bo zasegla preveč prostora. Tudi majhna kuhinja lahko postane sanjski prostor za vaše brbončice.

Pečica je srce kuhinje

Za mnoge je pečica srce kuhinje. V njej lahko pečemo, cvremo, kuhamo in pripravimo marsikatero gurmansko specialiteto. Pa ste že slišali tudi za 3D peko? S tovrstno tehnologijo peke boste pozabili na tradicionalne pečice. Lano, našo sogovornico v članku in ljubiteljico notranjega oblikovanja, je 3D peka navdušila. Novodobna 3D peka omogoča, da se toplota enakomerno porazdeli po vseh jedeh v pečici brez, da bi medtem prišlo do nepotrebnega mešanja vonjav. »V pečici lahko zdaj istočasno pečem krompir, zelenjavo in sladico, pri tem pa prihranim čas in poskrbim, da ne bo nihče ostal lačen,« razloži Lana z iskrivim nasmeškom. Doda, da bodo zahtevni gurmani zelo veseli dodatne možnost ali funkcije žara, ki ponuja peko pri visokih temperaturah, kar je še posebej priročno pri peki rib, mesa, hrustljavih pic in krušnih dobrot. Nastavite funkcijo žar, počakajte, da se pica speče in po peki uživajte v božanskem okusu hrustljave skorjice in mehkega topljenega sira. 

Verjetno se strinjamo, da si po kuhanju nihče ne želi beliti glave s pretiranim čiščenjem. Prihranite čas po uporabi pečice in si poenostavite odstranjevanje maščob in ostankov hrane. Izberite pečico, ki omogoča brezskrbno vzdrževanje, kot je vgradna pečica BEKO, katere vrata so izdelana iz polnega stekla in brez vijakov ter lokov. Notranjost pečice je prevlečena z emajlom, ki je odporen na maščobo in umazanijo, pri nekaterih modelih pa lahko odstranimo tudi notranjo ploščo, kar nam omogoča popolno čiščenje celotne pečice. 

 »Kuhinje ne kupujemo vsak dan. Izbirajte materiale, ki vam bodo služili še mnoga leta po nakupu,« svetuje Lana.

Ko se dotaknemo teme čiščenja in vzdrževanja naprav, Lana, ponosna uporabnica kuhinje YES, ne more mimo dejstva o tem, kako pomembno vlogo igra izbira ustreznih materialov. »Ob prvem vtisu lahko vsak kuhinjski element izgleda kakovosten, toda pomislite, kako se obnese po daljšemu obdobju uporabe,« pove Lana. Če razmišljate o nakupu kuhinje za daljše časovno obdobje, bodite pozorni na odpornost ter vzdržljivost materialov delovnih plošč, ročajev, kovinskih delov, predalov in vrat. Ročaji in predali so še posebej občutljivi, saj so rabljeni najbolj pogosto, še posebej za sproščeno odpiranje predalov med brskanjem po kuhinji za zadnjim koščkom čokolade. Poleg vzdrževanja kuhinjskih elementov, ne smemo pozabiti tudi na čistost prostora in zraka. Prezračevanje prostora nam omogoča dandanes že skoraj nepogrešljiva naprava – kuhinjska napa. Ali tudi vi začnete zehati, ko slišite izraz kuhinjska napa? Brez skrbi, niste edini, o kuhinjskih napah pač ne prebiramo vsakdan. Kuhinja in napa sta že skoraj nerazdružljivi, a pred nakupom se je dobro seznaniti o tem med kakšnimi napami lahko izbiramo. Prva stvar, ki nas bo zanimala pred nakupom nape je podatek o pretoku zraka, ki nam pove, kako hitro napa posesa in prečisti zrak. Pomembni faktorji pred nakupom so tudi dodatni filtri, glasnost nape med prezračevanjem ter izbira ustrezne vrste kuhinjske nape. Ne dopustite, da bi morali po nakupu ponovno zamenjati napo zaradi neustreznosti ali prevelikega hrupa. Za uspešno namestitev nape, je priporočljiva namestitev odvodne cevi premera 150mm. Slednja vpliva na boljši izkoristek nape ter na optimalnejše odvajanje zraka, medtem ko so cevi z manjšim premerom od 150mm glasnejše in manj učinkovitejše.

Elementi za kuhinjo so bistvenega pomena, zato namenimo nekaj pozornosti tudi njihovi velikosti in dostopnosti. Pomivalno korito in kuhinjska armatura naj bosta ustreznih dimenzij za vašo kuhinjo. Sodobna pomivalna korita morajo biti odporna na praske, udarce in termične šoke, predvsem je pomembno tudi, da po dolgotrajni uporabi ohranijo sijaj in barvo. Ne zanemarimo velikosti pomivalnega korita, saj bo umivanje kuhinjske posode v večjem pomivalnem koritu enostavnejše. Če se pomivanju posode izogibate kot hudič križa, obstaja rešitev tudi za to. Še dobro, da je tu pomivalni stroj! Se strinjate, da mora kuhinja vsebovati tudi pomivalni stroj? Toda, kako najti tih pomivalni stroj? Po napornem dnevu si želimo počitka in tišine, ne pa hrupnih naprav. Prednost sodobnih, multifunkcionalnih pomivalnih strojev je v njihovem izjemno tihem delovanju, njihov zvok pa ne bo prebudil niti naših najmlajših. Da bi si maksimalno olajšali pomivanje posode, mora pomivalni stroj nuditi tudi možnost sušenja. Ukvarjanje s posodo in umivanjem zmanjšajmo na minimum. Umazano posodo enostavno zložite v košaro pomivalnega stroja, izberite ustrezen program in po določenem času osušene kozarce, pribor ali posodo pospravite v predale. Za alergike, družine z majhnimi otroki je priporočljiva uporaba pomivalnih strojev z antibakterijskim delovanjem, kot je npr. vgradni pomivalni stroj BOSCH SME68TX26E “superior”

Priporočljivo je, da je notranjost iz nerjavečega jekla, da nam bo pomivalni stroj brezhibno služil še mnoga leta po nakupu. Bistveno vlogo v pomivalnem stroju igrajo tudi dodatni elementi, kot so košare, ki jih, roko na srce, ni nikoli preveč. Vsa ta odložišča za skodelice in za kozarce, košaro za pribor, nosilce za krožnike in XXL košare potrebujemo, saj nam po obilnem obroku, ko nas čaka gora posode, pridejo še kako prav. Čista kuhinja je najlepša kuhinja, poskrbimo, da takšna tudi ostane.

Kako varčen je vaš hladilnik? Preverite na energijski nalepki

»Preden dokončno izberete pomivalni stroj, bodite pozorni na energetski razred,« nam svetuje Lana, ki je svoj pomivalni stroj izbrala na spletni strani blagovne znamke YES. »Energetski razred nam vam pove kako varčen je določen izdelek,« pove Lana. Obstajajo energijski razredi razvrščeni od A do G, naprave, ki se uvrščajo med A so najbolj varčne, G pa najmanj. Navdušenci nad ekološkim načinom življenja, se bodo odločili za naprave A razreda, ki so energetsko najučinkovitejše. To pomeni, da porabijo najmanj električne energije, vi pa boste posledično plačali manjše stroške za električno energijo. Najvišji energetski razred pomeni tudi bolj zelena odločitev za okolje, saj pušča manjši ogljični odtis. Energijske nalepke so obvezne za sledeče naprave v kuhinji in kopalnici: pečice, grelniki in hranilniki vode, svetila, hladilniki, zamrzovalniki ter pralni in sušilni stroji. Nihče ni rekel, da bo izbira novih kuhinjskih elementov enostavna, a zato se splača vnaprej načrtovati in si ogledati različno ponudbo. Dovolite si, da vam je izbira nove kuhinje z aparati v veselje, brez kakršnihkoli obžalovanj v prihodnosti. Naj vam nova kuhinja dobro služi in uporabljajte jo kot dober gospodar. 

Pohištvo takoj 

Vsi želimo maksimalno kakovost za čim nižjo ceno, po tem, ko izdelek naročimo, pa se navadno hočemo izogniti gneči ter izdelek prejeti čimprej. Čakanje v vrsti je ob nakupu pohištva Yes stvar preteklosti, saj trgovina YES poskrbi za hiter in varen nakup. Ravno hitra odzivnost, vabljive cene inizjemna kvaliteta, sta Lano prepričali, da se je odločila za nakup pohištva YES. Naročilo lahko opravite na spletu ali pa podjetje obiščete ter pridobite več informacij na fizični lokaciji. Vas mika nakup nove moderne kuhinje, ki bo navdušila tudi vaše prijatelje? Na spletni strani ali v živo si lahko ogledate tudi salon kuhinj Yes ter atraktivno, top pohištvo YES, ki je primerno za vsak žep. 

»Svojo sanjsko kuhinjo sem naročila na spletu.«

Lana, navdušena uporabnica kuhinje YES, je svojo kuhinjo naročila kar na spletu. »Nakupovanje iz naslanjača je resnično postalo izvedljivo tudi v svetu pohištva, kuhinj, prostorov in opreme za dom,« pove Lana. Si predstavljate vašo idealno kuhinjo, ki jo lahko naročite takoj in jo nemudoma tudi dobite? Dobrodošli v svetu sanjskih kuhinj, ki vam omogoča brezplačen izris sanjske kuhinje tudi v virtualni obliki. Kuhinja je srce našega doma in prav je, da se v njej tudi dobro počutimo. Je nova kuhinja nekaj, kar si že dolgo želite? Ne čakajte na jutri in izpolnite neobvezujoč obrazec, s katerim boste naročili brezplačen izris kuhinje po vaših željah. Izgubiti nimate kaj, lahko samo pridobite. V roku enega dneva, boste na vaš elektronski naslov prejeli izris vaše sanjske kuhinje. Dajte duška svoji umetniški žilici, izberite barve željenih prostorov ali kuhinjskih elementov, povejte svoje želje, mere ali pa delite tloris svojega prostora, za ostalo pa bodo poskrbeli v podjetju. Izbirate lahko med široko paleto kuhinj, pohištva in dodatne opreme za dom. YES pohištvo vam omogoča idealno razmerje med najbolj kvalitetnimi izdelki in ugodno ceno. Dobavni roki so minimalni, po naročilu pa lahko novo pohištvo pričakujete v roku le nekaj dni. 

Hiter nakup na obroke iz udobja vašega doma

Si želite opremiti svoj dom, a trenutno nimate dovolj prihrankov? V trgovini Yes so poskrbeli tudi za to. Omogočajo vam hiter nakup na obroke v cenovnem razponu od 50 do 5.000 EUR z možnostjo plačila do 48 obrokov, minimalni obrok je 10 EUR. Vse, kar potrebujete za sklenitev obročnega plačevanja je pametni telefon, davčna številka, osebni dokument in bančna kartica. Ne potrebujete nobene papirologije ali obiska bančnega svetovalca, vse pomembne informacije o odobritvi kredita in o ponudbi prejmete na vaš pametni telefon takoj po naročilu. To velja za nakup na spletni trgovini ali v salonih, v katerih si lahko top pohištvo YES ogledate tudi v živo. Saloni pohištva Yes se nahajajo v Mariboru, Murski soboti in Ljubljani, kjer vam obljubljajo najvišjo kakovost za najnižjo možno ceno. Trgovina YES v Murski soboti obsega tudi skladišče za prevzem blaga, ki vam omogoča takojšen osebni prevzem. Delovni čas med tednom je od 8. do 16. ure, v soboto pa od 8. do 13. Ure. Katerokoli YES pohištvo in elemente vam pripeljejo na dom v najkrajšem možnem času. Zavidljivi kratki dobavni roki, očarljiv svet kuhinj in pohištva, možnost plačevanja na obroke so razlogi, ki uvrščajo Yes pohištvo med najbolj prodorne ponudnike, ki poskrbijo za udobje in estetiko v vašem domu. V ponudbi so tako dinamične barve, kot tudi nežnejši odtenki ter raznoliki materiali, prav za vse generacije in okuse. Izberite svoj najljubši kos pohištva, vse ostalo pa prepustite strokovnjakom. Pozabite na čakanje v vrsti ter naročite novo opremo za vaš dom že danes. Vsi izdelki, ki so na zalogi, bodo odposlani v roku 48 ur.

Mladinske sobe 

“Mami, jaz bi imel svojo sobo,” je stavek, na katerega v resnici noben starš ni pripravljen pove Lana. Kako urediti mladinsko sobo, ki bo všeč vašemu najstniku tudi po petih ali desetih letih? To se je, kot novopečena mamica spraševala tudi Lana, uporabnica YES pohištva. »Rešitev je v minimalizmu in možnosti kombiniranja različnih barv in elementov. Vaš najstnik si bo prav kmalu zaželel dodati tudi svoje dekoracije, slike in dodatke. Če se boste odločili denimo za mladinske sobe v svetlejših barvah, lahko kasneje še zmeraj dodate okrasje in posteljnino živahnejših barv, ki se bodo ujemale z ostalimi elementi v prostoru,« doda Lana, ki se ljubiteljsko ukvarja z notranjim oblikovanjem. Za dekliške sobe so primernejše tople in pastelne barve, medtem ko so mladinske sobe za fante lahko v hladnejših, modrih odtenkih. 

Minimalistično urejene mladinske sobe naj bodo oaza miru, ki jo bodo najstniki lahko kasneje preuredili čisto po svoje (saj veste, da si mladi radi kmalu premislijo, ko dobijo novo idejo o ureditvi prostora). V obdobju najstništva, se mlade generacije spreminjajo v odrasle sebe, zato bodo igrače nadomestili šolski pripomočki, namesto risanih likov, pa bodo bolj zaželeni trendovski vzorci. Med šolanjem bodo najstniki potrebovali pisalno mizo, police, večje garderobne omare s policami za nakup vseh novih oblačil, udoben pisarniški stol, ki ga bodo potrebovali med učenjem ter posteljo za oddih po napornih šolskih obveznostih. 

»Pisarniški stol mojega otroka mora biti ergonomsko oblikovan in primeren za večurno sedenje,« pove Lana, ki priporoča, da ne varčujete pri nakupu novega, kvalitetnega pisarniškega stola. »Dandanes mladina veliko več časa posveča delu na računalniku, zato poskrbimo za zdravje njihove hrbtenice, ki med brskanjem po spletu najbolj trpi,« doda Lana. Priporočljivo je, da je pisarniški stol nastavljiv po višini in ima nastavljiv nagib ter ledveni del, kar omogoči osebi, da si stol prilagodi po svojih potrebah in glede na svojo velikost. Gumirana kolesa pa bodo poskrbela, da bodo vaša tla ostala kot nova, brez prask in razpok. Še tako dober pisarniški stol, pa ne služi svojemu namenu, če nimate primerne pisalne mize, ki bo vašemu otroku odgovarjala. Najmlajši bodo na pisalni mizi opravili veliko šolskih obveznosti, brali, pisali in se učili, zato naj bo ustreznih dimenzij. Prostornost pisalne mize, dodatni predali in večja površina pisarniške mize, bo navdušila tudi novopečene šolarje, ki potrebujejo dodatno spodbudo pri učenju. Z namenom, da bi pri mladostnikih ohranili redoljubnost, jim ponudimo dodatne police in regale, na katere bodo lahko naložili svoje najljubše knjige in igre. Naslednji pomemben kos pohištva je omara. Naj bo prostorna, z dodatnimi predali in drogovi za obešanje oblek. Drsne omare so trenutno ene izmed najbolj priljubljenih pohištvenih kosov v mladinskih in odraslih spalnicah. Omogočajo enostavno odpiranje, ustvarijo eleganten videz v mladinskih sobah, z njo pa boste pridobili tudi več prostora, saj za odpiranje vrat ne boste potrebovali prostora kot pri standardni omari z ročaji, ki se odpirajo navzven. Mladinske spalnice lahko dodatno uredite tudi z nočnimi omaricami, na katere se odloži tista zadnja knjigo ali čaj pred spanjem. V obdobju odraščanja in prvih najstniških ljubezni, je najstnikom še kako potreben sproščujoč spanec, po katerem se bodo znova prebudili polni energije. Postelje za mladinske spalnice naj bodo udobne in večjih dimenzij, da jo bodo vaši najmlajši tudi kasneje uporabljali, ko bodo iz otroka zrasli v mlade odrasle. Pravzaprav pri urejanju mladinske sobe, nimate meja, vse dokler je poskrbljeno za udobje in zdravje vaših najmlajših. 

Klubske mize za družabne večere

Petek zvečer, konec službe in sproščujoč oddih po opravljenih obveznostih natrpanega urnika. Družina se spet zbere, poklepeta in si ogleda zadnji del serije, katere ogled načrtujejo že več tednov. V dnevni sobi ne manjka klubska miza, polna dobrot, prigrizkov in osvežilne pijače. V idealnem primeru tako gostoljubje kot prefinjena mizica navduši tudi naše goste. »Klubske mize so pač nepogrešljive. Ne samo, da so estetske in prostor izdatno olepšajo, temveč so tudi izjemno praktične in vsestranske,« pripoveduje Lana, ljubiteljica notranjega oblikovanja in uporabnica pohištva YES. Nanje odlagamo najljubši časopis ali revijo, sladke razvade in kokice med filmom. »Klubska mizica ni namenjena le temu, da nanjo odložimo svoje prigrizke. Pomislimo malce širše. S klubsko mizico pridobimo nov prostor, ki ga lahko uporabimo tudi za shranjevanje manjših predmetov, kot so npr. knjige, karte in različne dekoracije prostora,« razloži Lana. Priporočljivo je, da ima klubska miza tudi manjšo polico, na katero lahko položimo različne predmete, prenosljivo tablico ali beležko. 

To je še posebej priročno za osebe, ki imajo veliko neizkoriščenega prostora v dnevni sobi, saj z dodatnimi policami na mizici pridobimo več prostornosti. Katero klubsko mizico izbrati?  Za svetlejše prostore bo morda boljša izbira temnejših barv, medtem, ko boste s svetlimi prostori osvetlili manj osvetljene dnevne sobe. Za vse, ki ste po naravi praktični, pa bo klubska mizica z zložljivo zgornjo površino idealna izbira. Vanjo lahko dodate predmete, ki jih zmeraj želite imeti ob gledanju televizije, kot je denimo steklenica penine, a jih nikoli ne morete pustiti na mizi iz estetskih ali drugačnih razlogov. Vse predmete lahko odložite v notranji predal klubske mizice, penino pa ob posebni priložnosti odprete. V notranji predal lahko dodate tudi prigrizke in vse, kar vam duša poželi. Klubsko mizico lahko okrasite z ličnim prtom, odštekanimi podstavki za kozarce ali z zelenim kaktusom, ki bo z zeleno barvo oživel prostor. Izbira dekorativnih predmetov je odvisna od vašega izbora, ki izhaja iz vaše osebnosti. 

Klubska mizica za vse okuse

Romantične duše se ne bodo mogle upreti vonju svežega cvetja v glamurozni stekleni vazi ali svečniku z odišavljenimi svečami, ki bodo poskrbele za nežno atmosfero v prostoru. Minimalistična klubska mizica z masivnimi hrastovimi nogicami bo navdušila osebe, ki dajo več pozornosti na vsestranskost. Klubsko mizico lahko poljubno prestavite in jo po potrebi uporabite tudi v drugih sobah. Smiselno je, da se klubska mizica lepo uskladi tudi z ostalimi elementi v prostoru. Če je pohištvo v dnevni sobi iz temnega lesa, naj bo podobnih barv tudi mizica. Najpomembneje je, da so barve med seboj usklajene ter da dodatki in dekorativni predmeti niso vsiljivi. Manj je več pravijo, enako velja tudi pri izbiri urejanju dnevne sobe. Večje predmete in visoke vaze ohranite za dekoracijo regalov ter okenskih polic, saj se na klubski mizici hitreje zlomijo. Za popoln dizajn vaše dnevne sobe in dopolnitev prostora s klubsko mizico, pomislite, kako miza izgleda iz vseh kotov. Kako se poda v prostoru in integrira z ostalim pohištvom? Premajhna mizica bo prostor osiromašila, medtem, ko bodo prevelike dimenzije delovale na prostor neproporcionalno. Bodimo pozorni tudi na majhne predmete, ki jih položimo na mizo. Če so zaradi majhnosti skoraj nevidni, jih zamenjajmo z večjimi, razkošnimi dodatki. V dnevni sobi se vsi želimo počutiti prijetno in domače, zato naj se to odraža tudi v interierju celotnega prostora. S primerno izbiro klubske mizice, bo vaš dnevna soba pokazatelj vaše estetske žilice in gostoljubnosti. 

Otroška soba za prve spomine z vašim malčkom

Otroška soba je prostor, kjer se družina poveže. Je sobica smeha, crkljanja, joka zaradi izraščanja zobkov in previjalnica, ki postavi novopečena starša pred nove izzive. V njej boste ustvarili prve spomine s svojim otrokom, zato naj v prostoru vladata radost in iskriv smeh. Seveda nas pred prihodom dojenčka čaka še nekaj opravil, kot je priprava in urejanje ustreznega prostora. »Dizajniranje otroške spalnice je bila zame ena izmed najlepših nalog pred vselitvijo novega družinskega člana,« razlaga Lana, mamica in ljubiteljska oblikovalka notranjih prostorov. »Verjetno se strinjamo, da želimo pred vselitvijo otroka poskrbeti, da se bo v novem domu dobro počutil. Hočemo mu ponuditi najboljše, kar lahko. Toda, kako tako majcenemu bitju v popolnoma novemu svetu, ki ga prej ni poznal, pričarati varno in čarobno zavetje?« izpostavi Lana. Za začetek potrebujemo osnovno pohištvo za otroško sobo, kot so otroška postelja, garderobna omara in komoda s previjalno desko. Udobno ležišče bo vašega malčka popeljalo v svet sanj, zato vam toplo priporočamo, da izberete naravne materiale posteljnine, vzmetnice in posteljnih vložkov. Otroška posteljica z ograjico bo obvarovala vašega malčka pred morebitnim padcem med spanjem. Okvir postelje naj se ujema z ostalimi elementi v otroški sobi. Veliko pozornosti namenite tudi udobju ležišča, ki bo pripomoglo, da vaš malček lažje zaspi, hkrati pa bo poskrbelo za njegovo udobje. Novopečene mamice se bodo zelo razveselile previjalne deske v otroški sobi, ki jim bo olajšala vsakodnevno previjanje otroka. »Ko previjalne deske ne boste več potrebovali, jo enostavno odstranite in pospravite,« doda Lana. Vzdrževanje in čiščenje komode s previjalno desko je mačji kašelj. Očistite jih z vlažno krpo in nežnim čistilnim sredstvom. Ob vsem vrvežu, ki ga prinese starševstvo, poskrbite za optimalni izkoristek prostora. V otroški sobici vam bosta komoda in dodatne poličke prišle še kako prav. Nanje boste lahko, ko je otrok še v pleničkah, odlagali osnovne potrebščine za nego in hranjenje otroka. V garderobni omari lahko hranite otroška oblačila, brisače in podobno, v komodo pa pospravite otroška oblačila in igrače. Zunanja polička komode je lahko tudi dodaten prostor vaše kreative, na katero položite lepe spomine z vašimi najmlajšimi. Ko malček preraste pleničke in postane večji, pa lahko nanjo odloži svoje umetnine iz vrtca. 

Vnesite v otroško sobo ščepec čarobnosti

Otroška soba naj bo odraz vaše ustvarjalnosti. Med dizajniranjem otroške sobe dajte duška svojemu notranjemu otroku. »Pomislite česa bi bili tudi vi veseli, če bi se znova znašli v čevljih triletnika,« nas spodbudi Lana. Najverjetneje bi uporabili raznolike vzorce, barve in pustili domišljiji prosto pot. Da bi se izognili neredu, lahko otroku uredite igralni kotiček, v katerem naj hrani vse svoje igrače, se druži s svojimi prijatelji ali spije sok s svojim plišastim medvedkom. »Otroci vidijo svet skozi rožnata očala, zato jim poskusite vnesti tudi nekaj čarobnosti,« še doda Lana. Pridih magičnosti boste dosegli z dodatnimi lučkami, pisanimi zmajčki in lampijončki. Otroška soba je prostor, v kateri se otrok igra in se prepusti svoji ustvarjalnosti, zato se dizajniranja otroške sobe ne lotite z resnimi, monotonimi barvami in teksturami. Pustite otroku veselje med igranjem v igralnem kotičku, nenazadnje sta otroku najpomembnejša igra in odkrivanje sveta. Poskrbite, da bo otroška soba vsebovala udobno ležišče in ustrezno pohištvo za otroško spalnico, pri tem pa upoštevajte tudi otrokove želje. Posledično boste vi zadovoljni, otrok pa vam bo hvaležnost izrazil na igriv način.

Jedilne mize

Jedilnica je prostor za slavje, čajanke in dnevno obedovanje. Ni redkost, da se v njej odvijajo tudi najbolj sočne družinske debate. Jedilnica je pogosto prva soba, v kateri prvič gostujemo naše prijatelje in sorodnike, ki nas presenetijo z obiskom. V njej navdušujemo naše drage z gurmanskimi specialitetami in dobro kapljico, ki jo hranimo za posebne trenutke. »Kako pa navdušiti goste tudi z dizajnom jedilnice in jedilne mize? Kako jim pričarati čudovit ambient, ki se jim bo nepozabno vtisnil spomin?« se je spraševala Lana, ko je nakupovala svojo prvo jedilno mizo. Izbirajte vsak kos pohištva, jedilno mizo ter stole v jedilnici preudarno. Razvijte svoj slog in mu sledite. »Najbrž jedilne mize ne nameravate zamenjati že naslednje leto. Zato izberite jedilno mizo, ki se je ne boste naveličali niti čez pet ali deset let. Namesto futurističnih oblik ali vpadljivih detajlov, izberite klasično obliko. Še zmeraj lahko kasneje dodate tudi svoje dekoracije, prte, prtičke, vaze, jedilni pribor in posodo za serviranje, ki bo odražala vaš stil,« pove Lana. Odlična ideja za dekoracijo jedilne mize so tudi svečniki, sveže cvetje v vazi ali praznični okraski, ki se ujemajo z barvami drugih elementov v prostoru ali s cvetlično dekoracijo. Ob posebnih priložnostih lahko uporabite krožnike v drugačnih barvah, za vsak dan pa morda izberete bolj nevtralne barve. Osvetlite svojo jedilnico z ekstravagantnimi lučmi, ki poleg tega, da osvetlijo celotno mizo in prostor, jedilnico kot tudi olepšajo. Dandanes so posebne oblike luči postale nekaj običajnega. Stremimo k posebnim oblikam in vzorcem, ki popestrijo prostor za obedovanje. Za bolj drzne pa so tu še stenske tapete, ki bodo okrasile vaše stene. Ko se jih naveličate, pa jih lahko znova zamenjate ali odstranite. Vzorce na tapetah lahko uporabite tudi na ostalih dekorativnih predmetih, kot so denimo prt, zavese in ostale tekstilije. Z ujemanjem vzorcev med seboj ustvarite urejen, očarljiv videz, ki bo vašim gostom v navdih. Podoben trik lahko uporabite pri izbiri preproge, ki bo krasila vašo jedilnico. Dolgočasna, pusta tla so stvar preteklosti, raje dodajmo zanimive tepihe, ki ne bodo nog samo pogreli, temveč si bomo na njih lahko tudi napasli oči. 

Jedilna miza, glavni element v jedilnici, se mora ujemati z ostalimi elementi in pohištvom v prostoru. Predvsem pa naj bodo ob njej ustrezni stoli, na katerih bomo radi posedali še dolgo po obilni večerji. Izberimo jedilniško mizo in stole, ki jih bomo enostavno vzdrževali. Pomembno vlogo igrajo tudi varni in zanesljivi materiali, ki nam zagotavljajo udobje in vzdržljivost. Kadar sedemo za jedilno mizo, se želimo počutiti sproščeno in mizo uporabljati brez, da bi se morali vstajati med obedovanjem. Naj bodo krožniki in pribor na dosegu roke, hkrati pa poskrbimo, da so morebitni koti kuhinjske mize obrnjeni stran od stolov. Zadnje, kar si želimo je, da bi se po slastnemu kosilu udarili v kot mize. Preprečimo to katastrofo s primerno razvrstitvijo jedilnih stolov, ki naj bodo razvrščeni ob robovih mize. Lahko se pa odločite tudi za ovalno obliko jedilne mize, ki je brez kotov. Koti so lahko trn v peti tudi majhnim otrokom. Težavo lahko hitro odpravite z uporabo slavnostnih prtov, ki bodo poskrbeli za estetiko in varnost v jedilnici. Bodite pozorni tudi na podnožja za jedilne mize, ki so narejeni iz različnih materialov. Podnožja za jedilne mize morajo zagotoviti, da je miza varna in vzdržljiva.

Predsobe 

Predsoba je prvi prostor, v katerega vstopijo vaši gosti. Včasih je to tudi edini prostor, ki ga vidi vaš poštar ali radovedna soseda, ki se pretvarja, da ji je zmanjkalo mleka in vam potrka na vrata, da bi izvedela kaj več o dogodkih, ki se dogajajo v vašem življenju. Lana, ponosna lastnica predsobe znamke Yes poudarja: »Že nekaj pogledov na vašo predsobo ljudem ustvari prvi vtis o vašem bivalnem prostoru in domu. Ni naključje, da se nekateri zelo potrudijo z dekoracijo vhodnih vrat in opremljanjem predsobe, saj je to najbolj viden prostor za nove obiskovalce.« Se vam je že zgodilo, da ste tudi vi prvič obiskali prijatelje in ste bili razočarani nad urejenostjo njihove predsobe? Vas popolnoma razumemo, če vas je zmotilo, ker ni bilo obešalnikov ali ogledala. V predsobi ne bi smeli manjkati obešalniki, zrcalo in omarica za obutev. Čevlje želimo položiti na predal, ki je temu namenjen, moker plašč pa želimo ob prihodu hitro obesiti na obešalnik in ga nočemo nositi po celotnem stanovanju. Nikakor ne sme manjkati omarica za obutev, ki je enostavna za čiščenje. Ženske se bodo razveselile velike omare za čevlje, v kateri bodo hranile svoje najljubše kose za divje večere ali umirjene sprehode. Praktična je tudi izbira omare za čevlje z ogledali, ki ustvari ekstravaganten videz in v vaših gostih prebudi radovednost. »Od sedaj naprej ne boste več rabili preveriti svojega videza v ogledalu kopalnice, temveč se boste lahko v celoti ogledali kar v zrcalu vaše omare za čevlje. To je še posebej priročno, ko ste tik pred odhodom ali želite posneti prvi »selfi« vašega brezhibnega videza,« pove Lana, ki je navdušena nad omaro za čevlje z ogledali.

Obešalniki in kljuke v predsobi so nuja, sploh za ljubitelje mode, ki posedujejo celo kolekcijo plaščev in jaken. Obešalnikov ni nikoli preveč, saj jih vedno izkoristimo v polni meri. Nanje obesimo oblačila in modne dodatke, kot so šali, kape, torbice in celo kravate. Nepogrešljivo je tudi pohištvo predsobe in garderobna omara. »Priporočljivo je, da ima predsoba večje število predalov in polic, na katere položimo aktovko, copate ali torbe. Vse stvari, ki jih nujno potrebujemo, ko zapustimo dom, po navadi puščamo v predsobi. To so lahko ključi od avta, denarnica, telefon in torbica. Vse te pomembne predmete lahko pospravimo v predal na hodniku. Ideja je, da osebnih predmetov nikoli ne iščete, zato je dobro, da imate določeno mesto, na katero jih odložite. Ko pridete utrujeni iz službe, avtomatsko odložite svoje stvari v varen predal, ko pa se vam mudi na sestanek, hitro pograbite ključe in dokumente iz predala,« izpostavi Lana, ki je pri izbiri predsobe še posebej pozorna. Zaželeno je, da je garderobna omara na hodniku večje dimenzije, če nam to prostor dopušča. Vanjo lahko pospravimo tisto odejico za piknik, ki jo vedno odnesemo s seboj med poletno sezono ali pa v predal zložimo oz. obesimo jakne, ki jih uporabljamo vsak dan. Iščete manjše omare za predsobe? Izberite manjšo garderobno omaro z ogledalom, ki se bo uskladila z ostalim pohištvom in s katero boste ohranili prostornost. Idealna garderobna omara bo imela tudi ogledalo, v katerem se bomo še zadnjič lahko ogledali in se prepričali ali smo primernega videza, da zapustimo dom. S stenskim ogledalom si boste prihranili marsikatero nevšečnost, saj je enostavno za čiščenje, prav tako pa vam bo olajšalo čiščenje doma, saj ga ne bo potrebno premikati po prostoru med vzdrževanjem prostora. 

Omare 

Omare so tisti kos pohištva, ki bi ga Lara, kot sama pravi, pri vselitvi v nov dom najbolj pogrešala. Le kam bi pospravili vse te stvari, oblačila in obutev, če ne bi imeli garderobne omare? Mnogi že med nakupovanjem novih oblačil razmišljajo, katera oblačila že imajo v omari in bi jih lahko kombinirali z novimi modnimi kosi. Da bi poskrbeli za maksimalno zadovoljstvo, izberite primerno garderobno omaro, ki bo služila vašemu namenu. 

Vgradne omare, drsne omare, standardne omare – kakšna je sploh razlika? 

Drsne omare so danes izjemno priljubljene, saj so modernega videza in prihranijo prostor. Standardne omare imajo ročaje in jih odpiramo navzven, medtem ko na drsnih omarah pogosto ni ročajev, vrata pa se ne odpirajo navzven in zato ne potrebujemo dodatnega prostora za odpiranje vrat. Tudi vgradne omare imajo drsna vrata in ne zavzamejo toliko prostora kot standardne omare, saj nimajo vrat s klasičnim odpiranjem in zapiranjem. Še več, vgradne omare so narejene po meri in željah posameznika. Posameznik lahko izbere dimenzije, barve in polnila vgradne omare. Posebnost tovrstnih omar je, da so vgrajene brez dna, stropa in hrbtišča. Obstaja široka paleta barvnih kombinacij in skoraj neomejena izbira dimenzij. Ne glede na to katerokoli omaro izberete, pa se prepričajte, da vam bo nudila dovolj prostora za vse obešalnike za kravate, oblačila, srajce in modne dodatke. 

Lana svetuje: »Znebite se nereda v omari s sistematičnim pristopom.«

Vsi smo se že kdaj znašli v položaju, ko smo imeli v omari takšen nered, da nismo več vedeli, kam bi oblačila zložili in shranili. »V resnici nikoli ni kriva količina oblačil, ampak način, kako si uredimo garderobo v predalih in na policah. S sistematičnim pristopom in ščepcem pedantnosti, bomo v svojo omaro znova vnesli red,« svetuje Lana, ljubiteljska oblikovalka notranjih prostorov. »Omislite si drsno omaro s številnimi predali, dodatnimi policami in drogovi za obešalnike, ki vam bodo omogočili popoln nadzor nad vašo garderobo. Na zgornje predale zložite oblačila, ki jih nosite ob posebnih dogodkih ali priložnostih, lahko pa tudi zimska oblačila, ki jih npr. med poletno sezono ne potrebujemo. Zgornji predali so najbolj odmaknjeni, zato je smiselno, da tja odložimo stvari, ki jih ne uporabljamo vsakodnevno. Ko se vam bo mudilo v službo, boste želeli hitro poiskati tisto delovno obleko brez, da bi brskali po omari in ob tem doživeli glavobol, ker ne boste vedeli kam ste založili stvar,« še doda Lana. 

Vaše priljubljene modne kose lahko obesite na obešalnike in jih razvrstite po barvah. Tako boste lahko oblačila med seboj kombinirali po barvah, vi pa boste med vsakim odpiranjem omare občudovali barvitost, vzorce in potiske na vaših oblačilih. Poleg estetskega vidika vam ne uide nekaj tehničnih zahtev, ki jih boste morali upoštevati pred zamenjavo stare omare. Preden se podate v nakup garderobne omare izmerite višino, širino in globino spalnice. Ali bivate v večji spalnici in posedujete toliko garderobe, da včasih ne veste več kam bi z njo? Omislite si večjo drsno omaro, ki bo zapolnila spalnico in vnesla občutek glamurja v vašo spalnico. Uživate v soju žarometov in preizkušanju novih modnih kosov pred ogledalom? Izbira elegantne bele drsne omare z visokim sijajem, ki se bohoti z okvirjem z lučkami, bo prava izbira za vse ljubitelje sofisticiranih kosov pohištva. Bela drsna omara Tallis ima na vratih ogledalo, ki nas bo spodbudilo k novim modnim podvigom in kombiniranju modnih oblačil. 

Garderobne omarice in omarice za čevlje

Se vam je že kdaj zgodilo, da kljub vaši zajetni kolekciji obutve niste našli primernega para čevljev zase? In to ravno takrat, ko ste jih najbolj potrebovali. Ko se zaveste, da tistih športnih čevljev ne morete nesti na poročno slavje ali da z elegantnimi salonarji ne boste mogli izvajati joge na križarjenju, je čas za nakup nove obutve. »Pa zakaj nisem že prej kupil primerne obutve?« pomislite. Odgovor je slaba organizacija. »S primerno omarico za čevlje bo nakupovanje nove obutve tik pred zdajci, le še slab spomin. Obutev si lahko razvrstite in pospravite na način, ki vam ustreza. Če boste imeli obutev urejeno kot iz škatlice, boste točno vedeli kjer hranite določeno vrst obutve in vedeli kdaj je staro obutev povozil čas in boste potrebovali novo,« izpostavi Lana, ljubiteljska oblikovalka notranjih prostorov. Enako velja za garderobne omarice, v katere pospravimo svoja oblačila in manjše modne dodatke, kot so šali, kape, torbice in podobno. Omarice za čevlje in garderobne omarice po navadi krasijo našo predsobo, zato jih lahko izberemo v podobnih barvah, ki se bodo ujemale med seboj. Katere so še tiste malenkosti, na katere smo premalo pozorni pri izbiri pohištva za predsobo? »Prepogosto se zgodi, da hitro opravimo nakup in pozabimo na velikost, funkcionalnost, estetski vidik in vse dodatke, ki jih potrebujemo, a se tega zavemo šele, ko imamo pohištvo že doma,« doda Lana. 

Lana svetuje: »Najprej meritve, šele nato sledi opremljanje prostora.«

»Pogosto se zalomi že pri meritvah, pri katerih je potrebna natančnost,« poudari Lana. Če se zgodi, da izmerimo napačno in le nekaj centimetrov preveč, nam lahko nov kos pohištva onemogoči odpiranje vrat ali pa se zgodi, da ga ne bomo mogli postaviti na predvideno mesto, ker bo prevelik. Opravite natančno merjenje predsobe, da bodo dimenzije garderobne omarice in omarice za čevlje ustrezale velikosti sobe in ostalemu pohištvu. Ko poznamo dimenzije našega prostora, je čas, da razmislimo o uporabnosti prostora. Je v vašem domu obvezna uporaba copat? Poleg omarice za čevlje, dodajte še manjšo klop ali stolček, na katerem se lahko obiskovalci preobujejo in si malce oddahnejo ob prihodu. V predalu lahko hranite copate, ki si jih domači obujejo takoj, ko prispejo domov. Ljubitelje komforta in elegance bo razveselila predsoba s klopjo in z blazino. Nevtralne sive barve bodo prinesle lahkotnost, ki jo bodo gosti prepoznali takoj, ko bodo prestopili prag vašega doma. V kompletu idilične predsobe so poleg klopi z blazino, še komoda, garderobna omara, obešalnik in ogledalo. Lepše predsobe si skoraj ne bi mogli predstavljati, pa vi?

 

Imate v predsobi poplavo čevljev? Omislite si dodatno omarico za obutev

Če vas zanima nakup garderobne omarice ali omarice za čevlje, ne pozabite na estetski vidik in dodatke. Medtem, ko bodo svetli kosi pohištva navidezno ustvarili več prostora, pa bo pohištvo v temnih barvah delovalo bolj luksuzno in bo prostor malce zatemnilo. V predsobo dodajte še nevpadljive dekorativne predmete in pripomočke, ki jih boste potrebovali pri obuvanju čevljev. Je vaš dom urejen v elegantnem slogu? Na hodnik dodajte še elegantno omarico za čevlje. »Kdo je rekel, da morate imeti samo eno omarico za obutev? Če ste lastnik več parov čevljev, to ponosno razkažite tudi svojim gostom, ki vas obiščejo. Ko se enkrat navadite na večjo omaro za čevlje, se tega ne boste več mogli odvaditi,« pove Lana, zadovoljna lastnica pohištva Yes. V omarici za čevlje lahko svojo obutev preuredite po barvah, vrsti obutve in si tako zagotovite, da nikoli več ne boste odšli na zabavo brez čevljev, ki so vam pisani na kožo. Življenje je namreč prekratko, da bi se zadovoljili s povprečnimi čevlji ali običajno omarico zanje.

Jedilni stoli 

V jedilnici se pletejo spomini z našimi najdražjimi in odvijajo nove kulinarične zgodbe. Ob kozarčku vina in slastni večerji, se prileže umirjena atmosfera in predvsem udobje. »Kako poskrbeti za ugodje naših gostov v jedilnici?« je Lana pomislila pred nakupom nove jedilnice in jedilnih stolov. Ko se že vsi zberejo okrog mize, obložene z dobrotami, ne smejo manjkati zanesljivi in vzdržljivi stoli, na katerih bodo gosti prvič preizkusili naše kuharske mojstrovine. Ne glede na to ali kupujete jedilne stole, z namenom, da bi zamenjali stare ali zato, ker ste se vselili v nov, neopremljen dom, naj vam bo varnost stolov na prvem mestu. »Zanesljivi materiali bodo prispevali k temu, da boste lahko stole uporabljali dlje časa. Izbirate lahko med lesenimi, kovinskimi, plastičnimi in tekstilnimi jedilnimi stoli. Pri izbiri upoštevajte barvo prostora in predvsem trpežnost in vzdržljivost nogic, ki stolu omogočajo trdnost,« svetuje Lana. Izjemno kvaliteten jedilniški stol Flynn je  konstrukcijsko močan, vzmeten in izjemno udoben. Je tapeciran s kvalitetno tkanino, njegovo leseno podnožje pa je v dekorju naravnega hrasta ali belega hrasta ter bukve. In kaj je še največja prednost, nad katero boste navdušeni esteti? Pri naročilu stola Flynn, lahko izberete barve in tkanine po lastnih željah. Stol je tudi testiran na obremenitev do 140kg. 

Lana svetuje: »Pri izbiri stolov ne barantajte za kakovost.«

Ko izbirate materiale jedilnih stolov, imejte v mislih tudi vzdrževanje in čiščenje. Družine z majhnimi otroci se bodo morda raje odločile za jedilni stol s tekstilnim usnjem. Z jedilniškega stola Tanzan boste zlahka obrisali packe, ki so jih pustili vaši najmlajši med igranjem. Jedilniški stol Tanzan je v oblečen v tržno brušeno tekstilno usnje v rjavi barvi. Nogice so sestavljene iz črne kovine, ki je protiprašno obarvana. 

Za nekoliko bolj sproščene osebe, ki obožujejo boho slog, bo odlična izbira jedilni stol multiColour, ki bo popestril še tako monotono jedilnico. Lesene nogice v svetlih barvah se ujemajo s pohištvom v prav takšnih barvnih odtenkih. Njegova posebnost so drugačni vzorci in vtis sproščenosti. Ali izbrati jedilni stol s kovinskimi ali lesenimi nogicami? Pred nakupom lahko stol preizkusite in dobite občutek o njegovi uporabnosti. Stol vam mora nuditi varnost in trpežnost. Če imate občutek, da barantate za kakovost, potem si raje omislite drug stol, na katerem varna uporaba ni vprašljiva. Povprašajte strokovne delavce ali je želeni stol testiran na obremenitve. To vam bo zagotovilo, da je stol bil preizkušen in je tako varen za vsakodnevno uporabo in tudi težje obremenitve. Nekateri stoli niso primerni za to, da jih uporabljamo namesto pripomočka za vzpenjanje. V primeru, da na njih stopimo ali jih uporabljamo namesto pručke, ker npr. ne dosežemo polic na vrhu kuhinjskih elementov, se lahko uničijo. Zgodi se lahko, da se preveč obremenijo in se sesedejo. Zato je priporočljivo, da pred nakupom poznate tudi morebitne pomanjkljivosti uporabe stola. Stoli so pač za sedenje in ne za skakanje naših malčkov po njih. Saj res, kakšne barve jedilnih stolov izbrati? Velja isto pravilo, kot pri vseh kosih pohištva in enako velja za barvo nogic na stolu. Če je vaš prostor v temnejših barvah, vam bo morda bolj ustrezal stol s temnejšimi nogicami v krom odtenkih. Medtem, ko boste ljubitelji svetlega pohištva navdušeni nad stoli z nogicami v svetlejših odtenkih bukve.

Jedilni koti za rešitev prostorske stiske

Ste lastnik majhne jedilnice? Še vedno iščete rešitev, kam bi postavili mizo in stole brez, da bi se morali gosti med obedovanjem vstajati? Najhuje je, ko se že vsi posedejo za jedilno mizo, ki je bogato obložena, nato pa mora ena oseba na stranišče. In takrat se zaradi pomanjkanja prostora, morajo vsi prisotni vstati, da tisti osebi omogočijo prost dostop do toalete. Podobne skrbi je imela tudi Lana, ko je urejala svoj dom. »Najbolj sem si belila glavo z jedilnico. Imamo manjši prostor za obedovanje in smo se zato odločili za jedilni kot,« pove Lana, ki sicer zelo rada ureja dom. Prostorsko stisko lahko omilite z jedilnim kotom, ki bo zapolnil tisti kot v jedilnici, ki bi v nasprotnem primeru ostal neizkoriščen. 

Lana nam je zaupala nekaj trikov, kako izbrati jedilni kot, s katerim bo v vaši jedilnici vladal občutek domačnosti in gostoljubja. 

Kakšne so prednosti jedilnega kota?

Jedilni kot je oblikovan tako, da se zlahka implementira v dizajn kateregakoli prostora. Poskrbite, da bo kompatibilen z ostalimi elementi in s kuhinjo. Izbira barv in materialov je odvisna od vaših preferenc. Osebe, ki so jim všeč močni kontrastni toni, lahko izberejo bolj drzne kombinacije in dinamične vzorce na tekstilijah klopi ali stolov. Medtem, ko bodo lastniki bolj tradicionalnega interierja, bolj zadovoljni z izbiro kohezivnih materialov. 

Uporaba jedilnega kota posledično pomeni več dodatnega prostora v jedilnici. Ponavadi izberemo jedilni kot zaradi njegove praktičnosti in ergonomskega vidika. A idealni jedilni kot ne bo samo funkcionalen, ampak bo tudi prijeten na pogled.  

Kateri jedilni kot izbrati?

Izbira jedilnega kota nam bo vzela nekaj časa. To ni presenetljivo, saj je jedilnica srčika našega doma. Pred nakupom natančno izmerite jedilnico in njene elemente, saj je zadnje kar si želite nakup elementov, za katere potem spoznate, da so premajhni ali preveliki za vaš prostor. Izmerite prostor okoli jedilne mize in pustite dodaten prostor za goste. To je zelo pomembno, saj tako sebi in vašim gostom omogočite, da zlahka odidejo od mize ali se vam pridružijo med okusnim kosilom. Če je v jedilnici še dodatno pohištvo, poskrbite za dovoljšnjo količino prostora med pohištvom in jedilnimi stoli. Ne pozabite tudi upoštevati ravnotežje med velikostjo jedilne mize in prostora v jedilnici. Še preden se odločite za jedilni kot, pa lahko preverite ustreznost dimenzij prostor tako, da si npr. z lepilnim trakom označite, kje bodo postavljeni jedilni stoli in miza. Tako si boste zagotovili, da bo izbira novega jedilnega kota mačji kašelj.

Kaj storiti, če imamo majhno jedilnico?

Problem manjše jedilnice lahko hitro rešite z uporabo okrogle oz. ovalne mize. Zmeraj se lahko odločite za svetle odtenke mize in stolov, ki bodo vaš prostor optično povečali. K manjši okrogli mizi bodo pristajali še manjši stolčki, ki jih lahko zložite pod mizo in tako prihranite prostor. Vsekakor je najbolj pomembno, da se med obedovanjem in klepetom v jedilnici dobro počutite. To boste dosegli tako, da bodo imeli na voljo dovolj prostora. Ko oseba sedi za mizo mora imeti na levi in desni strani vsaj toliko prostora, kot je dolžina med njihovimi rameni in komolci.

Kopalniško pohištvo

Ni ga prostora, ki bi nas tako osvežil in prebudil, kot je kopalnica. V kopalnici začnemo dan, v njej se negujemo in očedimo. Verjetno se strinjamo, da se vsi po uporabi kopalnice počutimo bolje. Smo bolj urejeni, snažni in tako pripravljeni na nove izzive, ki jih prinaša neznanka novega dne. Najbrž si dneva brez uporabe kopalnice več ne znamo predstavljati. Je vitalnega pomena za našo osebno higieno in dobro počutje. Investicija v kakovostno kopalniško pohištvo se splača. Podobno, kot velja pri kuhinji, je tudi nakup nove kopalnice dolgoročna investicija. Če bomo z njo ravnali, kot dober gospodar, pa lahko ostane vrhunskega izgleda še več desetletij.

Obstajajo različne vrste kopalniškega pohištva, kopalniški bloki in dodatni elementi za kopalnico. Lano, uporabnico pohištva Yes in ljubiteljsko oblikovalko notranjih prostorov smo vprašali, kako se odločiti, katero kopalnico izbrati? »Najprej se posvetujte z osebo, ki vas najbolje pozna, s samim seboj. Kaj pričakujete od kopalnice? Si želite kopalno kad ali tuš kabino? Si želite ob vseh elementih še bide? Kakšne barve Vam odgovarjajo?« svetuje Lana. Z nežnimi odtenki šampanjca, kapučina in bele barve, boste ustvarili občutek prostornosti. Svetli toni bodo ustvarili občutek svežine, ki jo želimo v kopalnici. Ne ustavite se le pri svetlih tonih, saj boste tudi z zemeljskimi barvami dosegli sproščujoč učinek, če jo boste kombinirali z kontrastnimi, svetlejšimi barvami. Prebrskajte tudi med top ponudbo atraktivnih kopalniških blokov. A ste že kdaj slišali zanje? Kopalniški bloki so sestavljeni iz različnih elementov, ki jih potrebujete v kopalnici. Kot primer, kopalniški blok Lana (slika spodaj) vsebuje omarico z ogledalom in led lučko, omarico, keramični umivalnik, aluminijaste ročaje ter vrata v visokem sijaju. Predali omogočajo mehko zapiranje, ki poskrbi, da kopalniški elementi ostanejo kot novi. Kopalniški blok v temno rjavi barvi kombinirajte s preprogo, z rjavimi frotirkami in drugimi dodatki v kopalnici. 

Si želite diskretno, minimalistično tuš kabino, ki spominja na tuš kabine v hotelskih sobah? Izberite pravokotno tuš kabino Tesalio iz kaljenega stekla. Prednost tuš kabine je tudi v enostavnem čiščenju in vzdrževanju kadi po uporabi. Preprosto zalijemo notranjost kabine z vodo, jo očistimo s čistilnim sredstvom in gobico, nato pa sredstvo speremo in obrišemo s krpo. Med tuširanjem vam vrata kabine zagotovijo diskretnost, velikost kabine (90x90x190cm) je primerna tudi za dve osebi.

Lana svetuje: »S primernim prezračevanjem se izognite plesni in vlagi.«

Še preden pa se odločite za nakup novega kopalniškega bloka ali elementov, ustrezno izmerite prostor. Določite kje bodo odtočne cevi, grelec za vodo in prezračevalne naprave. Za prezračevanje prostora vam okno najbrž ne bo dovolj in boste potrebovali tudi naprave za prezračevanje. V nasprotnem primeru vam lahko vlažnost v prostoru povzroči težave s plesnijo,« pove Lana, uporabnica pohištva Yes in ljubiteljska oblikovalka notranjih prostorov. Da bi ohranili snažnost v kopalnici, vam močno priporočamo nakup večjega umivalnika, če vam to prostor dopušča. Večji umivalniki so pogosto bolj učinkoviti, kot manjši. V manjših se voda med umivanjem hitreje zbere in tako lahko vaša kopalnica in ogledalo hitro postaneta pošpricana, kot da bi se v kopalnici umil mrož. Tega pa seveda nočemo. Ne pozabite niti na kopalniško pohištvo in police, ki jih boste napolnili s svojimi najljubšimi kozmetičnimi izdelki. Dodajte še poličko v tuš kabino, da izdelkov za čiščenje las ne boste rabili odlagati po tleh. Za piko na i dodajte še nežne luči, ki bodo vašo kopalnico spremenile v sproščujoč tempelj, ki napolni vse vaše čute. Kopalnico lahko še dodatno olepšate z nekaj dekorativnimi dodatki ali z zelenimi rastlinami.

Pisalne mize 

Ali za pisalno mizo preživite veliko časa? Vam je pisarniško okolje nekaj vsakdanjega? Potem je priporočljivo, da izbiri pisalne mize namenite malce več pozornosti. Lana, ljubiteljica notranjega oblikovanja, pove, da ji je pri izbiri pisalne mize najpomembnejši ergonomski vidik in občutek udobja tudi po dolgotrajnemu delu z računalnikom. Da bi svoje delo opravljali najbolje, kot lahko, je kvalitetna pisalna miza nepogrešljiva, potrebujete pa tudi ergonomsko oblikovan pisarniški stol. Pisalna miza je namenjena pisanju in opravljanju dela z računalnikom, zato boste potrebovali večjo površino za pisanje. Naredite seznam pisarniškega pohištva, ki ga boste potrebovali med delom. Pri delu s prenosnim ali statičnim računalnikom, boste morali poskrbeti tudi za dovolj prostora za ostale naprave, kot so telefon, tiskalnik in tablice. Na delovni površini boste lahko odlagali vse delovne potrebščine, pisala in beležke. Zato je priporočljivo je, da si na delovni površini pustite nekaj prostora za vse predmete, ki jih boste odložili med delom. Dodaten prostor boste potrebovali tudi, ko je čas za malico in si boste želeli privoščiti skodelico kave ali sendvič. Imate možnost dodati še pisarniško pohištvo? Potem so pisarno opremite še s pisarniškimi predali in policami. Uporabite jih lahko za postavitev fasciklov, službenih dokumentov, zapisnikov in podobno. Prostor pa lahko prihranite tudi z večjimi policami, na katere lahko daste tiskalnik ali pa mu namenite posebno mizo, na katero ga boste odlagali. »Pisalne mize v belih barvah vam bodo optično povečale vaš delovni prostor. Kot dober dodatek in popestritev prostora se dobro obnesejo tudi pisarniške tapete, ki prostor poživijo z dinamičnimi vzorci, a še zmeraj ne delujejo pretirano vsiljivo,« doda Lana.

Črna pisalna miza bo ustvarila pridih elegance in luksuza. Pisalna miza v črni mat barvi deluje moderno in se dobro ujame z dodatki v kontrastnih barvah. Tehnološke nadobudneže bo navdušila dodatna LED razsvetljava, ki prostor še dodatno osvetli in popestri temno pisarniško pohištvo. Pred nakupom pisalne mize imejte v mislih prostornost pisarne. Pustite, da je za pisarniškim stolom še nekaj prostora, ki bo vam in vašim sodelavcem omogočil prosto premikanje po prostoru pisarne. Če sestankujete v vaši pisarni, potem boste potrebovali še kakšen dodaten pisarniški stol, ki se bo lepo ujel tudi z ostalim pisarniškim pohištvom. Za dodatne stole potrebujete tudi več prostora. Ali imate manjšo pisalno mizo? Odločite se za nakup novih predalov, polic ali regalov, ki jih lahko koristno uporabite. Domiselno je uporabiti kotno pisalno mizo, ki bo zapolnila neizkoriščene kote v  prostoru. »Pisalna miza v obliki črke U v majhnih prostorih ne bo prišla v poštev, saj zasede preveč prostora. Medtem, ko bodo pisalne mize v obliki črke L, podobno kot kotne mize, lahko zapolnile neizkoriščene kotičke,« še pove Lana.

V primeru, da delo opravljate z več kot enim zaslonom, si lahko omislite še dodatno poličko za monitor. Vse se konča pri vašemu finančnemu vložku. Če trenutno nimate dovolj prihrankov za nakup celotne pisarniške opreme, se lahko odločite, da boste nakupovali po posameznih delih. Pisalno mizo si lahko olepšate tudi z dodatki, kot so slike, minimalistične vaze in strokovne knjige. Poskrbite, da vam bo v pisarni udobno, s pomočjo ergonomsko oblikovane pisarne, stolov, mize in tipkovnice. Koristno je tudi, da je višina računalniške tipkovnice usklajena z vašim telesom. Ne sme biti postavljena previsoko in niti prenizko, saj lahko neustrezna postavitev vpliva na pojav bolečine v zapestju in mišične napetosti. 

Pisarniški stoli po katerih vas ne bo bolela hrbtenica

Kupujete pisarniški stol? Izbirajte modro, saj z nakupom vrhunskega pisarniškega stola vlagate tudi v zdravje svoje hrbtenice. »Ne morem dovolj poudariti, kako pomembna je kvaliteta pisarniškega stola,« pove Lana, ljubiteljska oblikovalka notranjih prostorov. Ali redno uporabljate računalnik in veliko časa presedite za pisalno mizo? Po vsakodnevnemu delu na računalniku je zadnje, kar si želimo boleč križ ali napetost v vratu in mišicah. Toda na kaj moramo biti pozorni med nakupovanjem pisarniškega stola za vsak dan? Lana svetuje, da se osredotočimo na velikost, težo, material stola, naslone za roke in obliko nog. »Pisarniški stol mora omogočiti enostavno nastavljanje višine sedeža, ki ga uskladimo z višino pisalne mize. Plinski mehanizem skrbi za nastavitev višine sedišča, po potrebi si s pomočjo vzvoda prilagodimo višino stola,« razloži Lana. 

Lana priporoča: »Izberite pisarniški stol, ki je ergonomsko oblikovan.«

»Ergonomsko oblikovan stol občutno zmanjša obremenitev hrbtenice, hkrati pa pospeši krvni obtok v nogah. Tega zaposleni v pisarnah ne smejo zanemariti.« pove Lana. Pisarniški stol Valan nudi oporo hrbtenici v ledvenem delu. Je udoben in nastavljiv delovni stol s posebnim mehanizmom, ki omogoča nihanje oz. nagibanje ter blokiranje v sprednjem položaju. Pisarniški stol vam lahko okrasi vaš delovni prostor, domačo pisarno ali pa sobo vašega najstnika. Stolu lahko po potrebi nastavimo višino. »Drugi dve pomembni lastnosti, ki ju moramo upoštevati pri nakupu idealnega pisarniškega stola, sta širina in globina sedeža. Sedišče mora biti dovolj široko in trpežno za vsakega uporabnika,« pove Lana.

»Globina sedeža od sprednjega do zadnjega dela sedeža mora omogočiti uporabniku dovolj prostora, da udobno sedi. Poleg tega nam mora vzvod pod sedežem omogočiti nastavljivost nagiba,« doda Lana. Ne smemo pozabiti tudi na pomembnost teže pisarniškega stola. Pretežki stoli nam lahko povzročijo nevšečnosti med prenašanjem po prostoru, zato je več kot priporočljivo, da ima pisarniški stol kolesca, ki uporabniku omogočajo lažjo uporabo stola, še doda Lana. 

»Pisarniški stol mora podpreti naravno obliko hrbtenice.«

Ustrezna višina stola bo poskrbela za udobje vaših nog. Tudi ledveni del stola je izjemno pomemben. »Dolgotrajno sedenje mora uporabniku omogočiti popolno podporo ledvenemu delu hrbtenice. Ergonomsko oblikovan stol ima nastavljiv ledveni del, tako po višini kot tudi globini. S pomočjo nastavljivega ledvenega dela, lahko uporabnik stol prilagodi ledvenemu delu hrbtenice po svojih željah in potrebah.« Ne smemo zanemariti niti naslonjala in opore za roke. Pogosto sta naslonjalo in opori za roke ločeni od sedeža. Iz tega razloga morata omogočiti nastavljivost višine in ustreznega kota oz. naklona. »Cilj je, da pisarniški stol omogoči kvalitetno delo ter nam ne naruši zdravja naše hrbtenice in kolikor se da, podpre naravno obliko hrbtenice,« doda Lana. V primeru, da sta sedež in naslonjalo v enem kosu, mora imeti naslonjalo nastavljiv naklon oz. nagib. Zaklepni mehanizem prepreči, da bi uporabniku nastavitve ušle izpod nadzora. Fleksibilnost morajo nuditi tudi nasloni za roke. »Ergonomski pisarniški stoli s premičnimi nasloni za roke uporabniku zagotovijo komfortno sedenje. Nasloni služijo sprostitvi rok in komolcev, ki so še posebej obremenjeni med delom z računalnikom,« opozori Lana. Ko najdete svoj idealen pisarniški stol, se prepričajte, da ima tudi kolesca, ki omogočajo enostavno premikanje in vam ne bodo poškodovala tal. »Kolesca tudi preprečujejo, da bi se na tleh vaše pisarne pojavile praske, kot se to rado zgodi pri robustnih, kovinskih nogicah,« še doda Lana.

Vrtno pohištvo, vrtne garniture, vrtni stoli – rešitev za vsak žep

Je tudi vaš idealen vikend preživet v naravi ali v vikend hišici? Vas popolnoma razumemo. Ni ga lepšega, kot je martinčkanje na vrtnih stolih s pogledom na bujni vrt, ki nam obljublja dobro letino. Prihaja poletje in čas piknikov. A ste nanj že pripravljeni? Lano, uporabnico pohištva Yes in ljubiteljico notranjega oblikovanja, smo vprašali kateri so zanjo nepogrešljivi elementi na pikniku ali vrtni zabavi.

Česa na vrtni zabavi ne sme manjkati?

»Zagotovo je to dobra hrana in kakovosten žar, ki navduši naše goste. Moški nas radi razvajajo s peko na žaru in z njim pokažejo svojo žilico za peko. Vrtni žar je stičišče zabav, zato je priporočljivo, da je dovolj velik za pripravo hrano tudi za večje število ljudi. Naš dolgoletni prijatelj na vrtnih zabavah je vrtni žar Big Smoker, ki je primeren za običajno peko na žaru, za pripravo ameriških hamburgerjev in eksotičnih ražnjičev, dobro pa se obnese tudi pri peki manjših jedi. Najbolj sem navdušena nad možnostjo priprave hrane z dimljenjem, jedi in pečeni krompirček so potem še bolj aromatični in slastni. Pri izbiri žara mi je pomembno, da je vzdržljiv, robusten in stabilen. Ker žar uporabljamo vsaj dvakrat na mesec, vanj investiram raje kakšen euro več, saj mi je pomembno, da nam bo služil še mnoga leta. Super se mi zdi, da lahko žar po uporabi hitro očistim in pospravim.«

Kaj je zate najpomembnejše pri vrtnih garniturah?

»Vedno izberem trpežne in vzdržljive elemente iz vrtnega programa. Poleg vrtnega žara, smo letos investirali tudi v vrtno garnituro Maxi, ki je sestavljena iz kombiniranega kompleta luksuznih dveh foteljev, enega dvoseda in mize iz umetnega ratana. Vrtna garnitura je izdelana iz izjemno trpežnega polipropilena. Odporna je na neugodne vremenske razmere in UV sevanje, kar se mi zdi ključnega pomena, predvsem v času poletja, ko sonce močno pripeka. Primerna je tudi za uporabo v vlažnih okoljih med obdobji močnih nalivov. Razveselila sem se, ko sem ob nakupu vrtne garniture prejela še brezplačne blazine, ki so imenitna okrasitev že tako estetskega fotelja in dvoseda.«

S katerimi dodatki si urediš dvorišče in teraso?

»Poleti na moji terasi ne sme manjkati senčnik, ki mi zagotovi senco tudi v najmočnejši poletni vročici. Na terasi smo si omislili tudi WPC ali lesni kompozit, ki je sestavljen iz 30% polimera in 70% recikliranega lesa. Želeli smo se približati ekološkemu opremljanju, zato smo izbrali deske za teraso iz obnovljivega bambusa, ki jih lahko v celoti recikliramo. Kot ljubiteljska oblikovalka notranjih prostorov lahko povem, da je lesni kompozit zadnja leta čedalje bolj priljubljen. Njegovi prednosti sta v tem, da ne trohni in ne potrebuje dodatnega vzdrževanja.«

Komode, predalnik in kosi pohištva za ureditev prostora

Komode in predalniki – kakšna je sploh razlika? Lana, ljubiteljica oblikovanja notranjih prostorov odgovarja: »Najprej morate poznati razliko med komodo in predalnikom. Oba kosa pohištva sta običajno uporabljena za shranjevanje oblačil, posteljnine, brisač in podobno. Komoda je običajno širših dimenzij in nižje velikosti, medtem, ko je predalnik navadno ožje oblike. Predalniki so manjši, obstajajo pa tudi ožji in visoki predalniki, ki so zelo priročni za odlaganje knjig in ostalih predmetov.« Standardne komode imajo širše predale in večjo vrhnjo površino. Moderne komode imajo vgrajene tudi LED lučke, ki olepšajo sobo.

Komode so izjemno praktične v spalnici, uporabljajo jo mamice v otroških sobicah, s komodo pa lahko olepšate tudi kopalnico. Po drugi strani pa bo predalnik prava izbira za shranjevanje nakita in manjših predmetov. Predalnik lahko uporabite tudi namesto nočne omarice, če potrebujete več prostora, kot jo ponuja standardna omarica. Odločite se lahko tudi za kombinacijo predalnika in komode v istih barvah. Predalniki in komode obstajajo v mnogih variacijah, barvah in velikosti. Izberite kos pohištva, v katerega boste lahko spravili svoja oblačila, modne dodatke in vsakdanje potrebščine. Komode v visokem sijaju v prostoru še posebej izstopajo, nanje pa lahko postavite različne dekorativne predmete in okvirje s slikami, ki bodo dodale prostoru piko na i. 

Tudi pri izbiri nezahtevnih kosov pohištva, kot je predalnik in komoda boste morali upoštevati velikost prostora, ki ga opremljate. Izvedite meritve v prostoru in določite kam boste postavili izbrano pohištvo. Ne pozabite tudi predvideti, koliko prostora bodo predali komode ali predalnika zavzeli med odpiranjem. V nasprotnem primeru imate lahko kasneje težave pri odpiranju predalov. 

Najslabše, kar se vam lahko zgodi je, da izberete kos pohištva, ki ni primerno za vaše potrebe in ga kasneje sploh ne boste uporabljali

Lana, ljubiteljska oblikovalka notranjih prostorov, svetuje:

»Zame je top izbira klasični predalnik ali komoda, ki ima ročaje ali gumbe za odpiranje. Bolj so mi všeč večji predali širših dimenzij, ki mi omogočajo dovolj prostora za vse moje modne dodatke in nakit. Komoda je bila nepogrešljiva po rojstvu mojega otroka, ko sem v komodi hranila vse pripomočke za previjanje in oblačila. Izkazalo se je, da je zgornja površina na komodi priročna tudi za odlaganje manjših predmetov, kot je flaška in manjše igračke. Preferiram predale različnih kombinacij in velikosti, v katerih hranim različne pripomočke. Večji predali so primerni za oblačila, v manjše pa rada odložim nakit in dodatke. Če se odločate za nakup katerihkoli kosov pohištva, se najprej odločite, kako ga boste uporabljali. Vzemite si čas in pred nakupom razmislite kaj sploh potrebujete. Najslabši primer, ki se vam lahko zgodi je, da izberete predalnik, ki ni primeren za vaše potrebe in ga kasneje sploh ne boste uporabljali.  Ali želite v komodi shranjevati oblačila, nogavice, spodnje perilo ali posteljnino in brisače? Najprej razmislite kaj želite shranjevati v komodi oz.predalniku. Če vam prostor dopušča, si lahko omislite tudi pohištvo z večjimi predali. Predvsem je pomembno, da je pohištvo vzdržljivo v vseh pogledih in multifunkcionalno. Če izbirate komodo za spalnico imejte v mislih, da boste komodo imeli v prostoru, kjer povprečno preživimo vsaj sedem ur na dan oz. med spanjem. Zrak v sobi mora biti čist, k temu lahko  pripomore tudi pohištvo, ki je iz naravnih materialov in brez strupenih snovi. V poplavi številnih vrst pohištva, bo vsak posameznik našel kaj zase. Karkoli izberemo, naj se sklada z našim slogom, mora pa nam ustrezati tudi njihova velikost in funkcionalnost.«

Spalnica

Na kaj najprej pomislite, ko ste utrujeni in zaspani? Na posteljo, seveda. V mislih se vam prikradeta udobna postelja in mehek vzglavnik, ki vas popelje v sladek sen. Ali ste vedeli, da v postelji preživimo dobro tretjino svojega življenja? Dober spanec je temelj dobrega počutja in zdravega življenja. Da bi se prijetno naspali, pa potrebujemo udobno ležišče in sproščeno okolje v spalnici. 

Ali ste pripravljeni na čarobno popotovanje do fantastične postelje in pravljične spalnice? Mi smo. Lana, ljubiteljica oblikovanja notranjih prostorov, bo z vami delila nekaj idej in trikov, kako si olepšati spalnico. Da boste tretjino svojega življenja preživeli naspani, čili in se zbudili z nasmeškom.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri nove spalnice?

»Najprej si pripravite okvirni načrt o tem, kako bo izgledala spalnica in kje bodo določeni elementi. Ali želite nad vzglavnikom razgled skozi okno ali pa bi okno raje imeli na drugi strani sobe? Kam boste postavili komodo in garderobno omaro, da boste pri tem ohranili dovolj prostora? Ob postelji si pustite nekaj prostora za nočni omarici. Spalnica v barvni kombinaciji bele barve in hrasta bo navdušila še tako zahtevne zaspance. Priporočam, da izberete spalnico, ki vsebuje drsno omaro z ogledalom. Drsna omara je trend in je tudi zelo elegantnega videza. Spalnica brez ogledala zame ne pride v poštev, saj pred ogledalom rada preizkušam nova oblačila in različne modne kombinacije. Poleg tega, ogledalo odbija svetlobo in spalnico še dodatno osvetli. Priročno je, da spalnica vsebuje tudi predal, ki vam bo služil kot shramba za oblačila ali predmete. Zraven še dodajte nočne omarice, ki se naj ujemajo s komodo, ki je zelo priročen kos pohištva.

Izjemnega pomena pri izbiri spalnice je tudi vzmetnica. Izberite visokokvalitetno vzmetnico, kot je Moj San Olea, ki bo poskrbela za vašo higieno spanja in vam zgotovila trden sen. Na površinskem delu vzmetnice so vstavljene mikrokapsule z olivnim oljem, ki delujejo antialergijsko. Anatomsko žepkasto jedro višine 17 cm poskrbi za pravilen položaj telesa med spanjem, vzmetnica pa je oblikovana tako, da se bo ohranila še mnoga leta po nakupu. «

 

 

 

Kako si opremiti spalnico?

»Če želite le preurediti spalnico, lahko začnete s spremembo barv. Pomislite na barvne tone, ki vas pomirjajo. To so decentni odtenki zelene, modre in vijolične barve. Barve imajo psihološki učinek na telo in to uporabite sebi v prid. Stene si lahko obarvate v nežne odtenke sivke in dodate nežne, svetle dekorativne predmete, ki vas pomirjajo in ki jih boste želeli videti, ko se zbudite in preden zaspite. Ne pozabite tudi na barve stropa, na katerih naj bodo mehke teksture in linije, ki delujejo pomirjujoče.«

Katere dodatke uporabiti pri dekoraciji spalnice?

»Spalni prostor si lahko popestrite s cvetlično dekoracijo, družinskimi slikami, knjigami in ekstravagantnimi predmeti in budilko, ki vas bo prebudila v nov dan. Uporabite tudi zavese, ki se bodo ujemale z barvami in dekorativnimi predmeti. V spalnici močno priporočam tudi svetila s funkcijo spreminjanja in regulacije barvne svetlobe. Ko boste zaspani v postelji prebirali knjigo, ne boste potrebovali močne luči. Takrat so zatemnilne svetilke zelo priročne, saj si lahko svetlobo prilagodite po svoje.«

Yes pohištvo

Kje dobiti pohištvo takoj? Kje dobiti najboljšo kvaliteto pohištvo za najnižjo ceno? Sedaj, ko ste s pomočjo Lane opravili izpit iz znanja o pohištvu in zbrali vse informacije, ki jih boste potrebovali pred nakupom, bi bil že skoraj greh, da vam ne bi zaupali ponudnika modernega pohištva po najnižjih cenah. Yes pohištvo vam nudi 100% varen spletni nakup na spletni strani yes-pohistvo.si. Na njihovi domači spletni strani lahko najdete opremo za celoten dom, vse od kuhinjskih elementov, jedilnic, kuhinj, sob, do vrtne garniture. Nujno potrebujete pohištvo za kopalnico? Vas mika nova kuhinja z otokom? Se vam je pokvarila kuhinjska napa in iščete novo? Je vaš otrok prerasel staro otroško sobo in iščete pohištvo za mladinsko sobo? Vse to in še več boste našli pri blagovni znamki Yes. Prebrskajte ponudbo znamke Yes in izberite svoj najljubši kos. Naročilo lahko oddate kadarkoli in to kar na spletni strani. Vsi izdelki, ki imajo oznako »na zalogi«, gredo na pot najkasneje 48 ur po vašemu naročilu. Še prej pa na svoj elektronski naslov prejmete potrdilo o nakupu, v katerem Vas obvestijo o podrobnostih naročila in o predvidenem dobavnem roku. 

Smo omenili še, da lahko tudi v spletni trgovini opravite hitre nakupe na obroke? 

Plačilo je mogoče na do 48 obrokov, za nakup z obročnim plačevanjem, pa boste lahko odšteli od 50 do 5.000 EUR. Da bi izvedli plačilo potrebujete le pametni telefon, davčno številko in bančno kartico. Več informacij najdete na spletni strani. Še prijateljski nasvet. Če se prijavite na prejemanje e-novic znamke Yes, boste redno obveščeni o vseh super akcijskih cenah, ugodnostih in novicah. Vam spletno nakupovanje ni po godu? Za tiste, ki prisegate na fizični obisk trgovine so znova odprli salone po večjih krajih po Sloveniji. Salon pohištva Yes je trenutno odprt v Murski soboti, Ljubljani in Mariboru. Delovni čas salona pohištva YES v Murski soboti je med tednom od 8. do 18. ure, ob sobotah pa od 9. do 13. ure. Prevzemno mesto v Murski soboti je odprto od 8. do 16. ure, v soboto pa od 8. do 13. ure. Na prevzemnem mestu lahko osebno prevzamete kupljeno blago. Ljubljančani si lahko ogledate salon pohištva Yes Ljubljana v BTC City-ju. Delovni čas je od ponedeljka do petka med 9. in 20. uro, ob sobotah pa so odprti od 9. do 20. ure. V Mariboru boste lahko salon pohištva yes obiskali med tednom od 9. do 19. ure in v soboto od 9. do 13. ure. Saloni pohištva YES so zaprti med prazniki in ob nedeljah. Naj vas potolažimo, da je spletno nakupovanje omogočeno nonstop. 

Imate posebne želje ali iščete dodatne informacije? Napišete jih lahko na info@yes-pohistvo.si. Celotno ponudbo pohištva najdete na spletni strani. Strokovni sodelavci v salonih pohištva Yes vam bodo z veseljem pokazali vso ponudbo tudi v živo. Zavedamo se, kako pomembna odločitev je investicija v opremo našega doma, zato temu posvetimo še posebno pozornost. Blagovna znamka YES predstavlja najvišjo kakovost za najnižjo možno ceno. Od tega ne odstopajo. Obiščite salone pohištva YES ali pa še danes naročite brezplačen 3D izris vaše sanjske kuhinje, ki ga boste po oddaji naročila prejeli v roku 24 ur na vaš elektronski naslov. Naj bo vaša kuhinja odraz vašega karakterja in čuta za estetiko. Dovolite si optimizirati vaš dom v najboljšo verzijo vašega življenjskega prostora.